Er zijn verschillende soorten tafelbladen om te gebruiken bij je tafel. Niet elk soort tafelblad staat even mooi bij elke inrichting. Ook heeft elk tafelblad zijn voor- en nadelen, dus een goede overweging maken voor welk tafelblad je moet gaan is zeker nodig. In dit artikel vertel ik je over vijf verschillende soorten tafelbladen. 

Glazen tafelblad

Wellicht één van de mooiste soorten van tafelbladen blijft toch wel het glazen tafelblad. Het glazen tafelblad geeft een ruimtelijk effect aan de tafel en aan de omliggende ruimte. Ook is een glazen tafelblad natuurlijk heel makkelijk schoon te maken. Nog een voordeel aan een glazen tafelblad is dat er geen kringen op de tafel komen, omdat het vocht niet in het tafelblad kan komen. 

Eiken tafelblad

Een eiken tafelblad past eigenlijk in ieder interieur. Dit tafelblad brengt sfeer en warmte met zich mee, dus het blijft zeker een goede keuze voor als je niet zeker weet wat voor soort tafelblad je moet gebruiken. Er zijn veel verschillende kleuren eik die gebruikt kunnen worden voor een tafelblad, zoals bijvoorbeeld een lichtere tint, een minder lichte tint of zelfs een donkere tint. Daardoor past het bij elk interieur. Een ander voordeel van eik is dat het heel duurzaam is, omdat het makkelijk te bewerken is. 

Spaanplaat tafelblad

Een spaanplaat tafelblad wordt gemaakt uit verschillende soorten hout. Het bestaat uit zaagsel, stukjes hout en een bindmiddel om het bij elkaar te krijgen. Een onbewerkte spaanplaat tafel is wellicht wat kaal en saai, dus je kunt ervoor kiezen om het over te verven om het eruit te laten zien dat het gemaakt is van ander materiaal. Ook buigt spaanplaat niet heel erg, dus dat is zeker iets om rekening mee te houden voordat je zo’n tafelblad aanschaft. 

Vuren tafelblad

Een tafelblad van vurenhout is ook een zeer mooie optie. Vurenhout is afkomstig van de fijnspar. Het is het meest gebruikte houtsoort in Nederland, want het is heel goedkoop en makkelijk te bewerken. Het kan overal voor gebruikt worden en dus ook voor een tafelblad. Het heeft een hele lichte wit tot geelachtige kleur. 

Deur als tafelblad

Iets wat niet heel vaak wordt gedaan, maar toch ook een uniek en leuk idee is, is het bewerken van een oude deur om te gebruiken als tafelblad. Wel moet de deur zo goed mogelijk geschuurd worden, om alle hobbels en oneffenheden van de deur af te halen en een zo glad mogelijk tafelblad te creëren.