Wanneer je ervoor hebt gekozen om een schilderij te kopen bestaat het risico dat deze niet standaard wordt geleverd met een bijpassende schilderijlijst. Eigenlijk is dat helemaal geen probleem. Sterker nog, in de praktijk is het zo dat veel mensen dit net zeer interessant vinden. Op deze manier kunnen ze de lijst volledig afstemmen op hun persoonlijke voorkeur evenals op de uitstraling waar hun interieur over beschikt. Zou jij eveneens graag over willen gaan tot het kopen van één of meerdere schilderijlijsten, maar weet je niet helemaal waar nu precies rekening mee te moeten houden? Dan moet je zeker en vast even de onderstaande informatie doornemen.

Is het gebruik van schilderijlijsten altijd een vereiste? 

Bovenstaande vraag is er één die tegenwoordig steeds vaker wordt gesteld. Dat is het gevolg van het feit dat veel kunstliefhebbers er tegenwoordig voor kiezen om moderne kunst te kopen. Voor dergelijke schilderijen geldt dat het vaak wordt aangeraden om geen gebruik te maken van schilderijlijsten. Hoe komt dat precies? Zeer eenvoudig. Door ze gewoon zo op te hangen zonder lijst wordt een zeer moderne, strakke stijl gecreëerd. Echter is dat niet altijd mogelijk. Belangrijk om rekening mee te houden is bijvoorbeeld of de zijkanten van het schilderij zijn mee geschilderd of niet. Is dat niet het geval? Dan kan je er eigenlijk niet onderuit om voor het werk in kwestie één van de verschillende soorten lijsten op de markt te kopen.

In welke stijlen zijn schilderijlijsten verkrijgbaar? 

Schilderijlijsten kunnen worden aangekocht in de meest uiteenlopende stijlen. Dat is ook belangrijk. Het is namelijk zo dat de stijl die je verkiest voor je schilderij zal worden bepaald aan de hand van verschillende factoren. Het gaat hierbij in het bijzonder om de onderstaande twee:

  1. De uitstraling waar je interieur over beschikt; 
  2. De stijl van het schilderij dat je wenst te kopen of hebt aangekocht;

Het is ook best mogelijk dat de stijl van beide hierboven aangehaalde punten niet overeen zal komen. Zo is het best mogelijk dat iemand kiest voor het kopen van een klassiek geïnspireerd schilderij welke in een moderne stijl van interieur wordt gehangen. In dat geval is het altijd het best om de schilderijlijst af te stemmen op de stijl van het werk. Een klassiek schilderij combineren met bijvoorbeeld een moderne lijst is in de praktijk dan ook veelal geen goed idee. 

Schilderijlijsten op maat laten maken, hoe interessant is het echt?

Er mag op de markt dan wel een behoorlijk aanbod zijn terug te vinden bestaande uit de meest uiteenlopende schilderijlijsten. Toch moet het gezegd dat heel wat mensen niet meteen in dit aanbod iets kunnen vinden dat volledig aan hun vooropgestelde eisen weet te voldoen. Dat hoeft nog niet meteen een groot probleem te zijn. Je zou er namelijk eveneens voor kunnen kiezen om lijsten op maat te laten maken. Op deze manier kan je volledig zelf bepalen aan welke eisen deze lijsten dienen te voldoen. Je kan op deze manier niet alleen de afmetingen bepalen, maar ook het exacte design waarover ze dienen te beschikken. Het laten maken van schilderijlijsten op maat kan zeker het overwegen waard zijn. Je moet uiteraard wel rekening houden met iets hoger uitvallende kosten. Dit valt in de praktijk echter globaal gezien best mee. 

Lijst kopen van Verno – Framed with Love